Alexandrië

In de voetsporen van Caesar, Cleopatra, Napoleon, Rommel en Montgommery.

De Noordkust van Egypte is minder bekend als een interessant duikgebied dan de plaatsen aan de Rode Zee. Echter, juist hier hebben zich vanaf de antieke oudheid, door de napoleontische tijd heen, tot en met de tweede wereldoorlog, vele heersers en krijgsheren, roem vergaard danwel zijn hier roemloos ten onder gegaan.

De vuurtoren van Alexandrië –één der 7 Wereldwonderen- werd na een lichte aardbeving in het jaar 956 van zijn taak beroofd. De volgende catastrofen vonden plaats in 1303 respectievelijk in 1323, waarbij het overgrote deel van het schiereiland mét de vuurtoren, onder water is verdwenen. De kust van Alexandrië is ook het Egyptische Waterloo van Napoleon. Hier vonden zijn eerste ernstige verliezen tegen de Engelse marine plaats. Zijn vlaggenschip ‘d Oriënt, samen met 2 zusterschepen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De Slag om El Alamein in 1942 wordt door historici gezien als een keerpunt in de geschiedenis van de 2e wereldoorlog. Winston Churchill heeft deze veldslag vanaf het eerste schot op 23 oktober 1943 tot de vlucht van veldmaarschalk Rommel op 4 november van dat jaar, getypeerd als het begin van het einde van deze oorlog. Van deze beroemde tankslag zijn op het land zo goed als alle sporen uitgewist. Voor de kust echter, heeft zich ook een groot deel van de gevechten voltrokken tussen de vloot van de As- mogendheden en het Engelse leger en vloot. Daar, op de bodem van de middellandse Zee liggen vele stille getuigen van deze strijd der grootmachten, waaronder nog vele niet geïdentificeerde vaar- en vliegtuigen.

Op een diepte van 5 tot 30 meter, met een zicht meer dan 30 meter, duikt u 5 dagen lang op de resten van oorlogsschepen uit de oude en moderne tijd, een aantal -nog onaangeroerde- gevechtsvliegtuigen uit de tweede wereldoorlog en zweeft u boven het plaveisel van wat eens de toegangsweg van het eiland van Pharos was, links en recht de overblijfselen van tempels, huizen, standbeelden overziend. Kortom, een adembenemend gezicht.